Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacje

Lepsza strona grillowania! : Gotuj z Jurkiem Sobieniakiem

Warsztaty: „Pizza zwana plackiem”- 22.04.2023

Zapraszamy na warsztaty z robienia pizzy na grillu, prowadzone przez najlepszego specjalistę w tej dziedzinie - Jerzego Sobieniaka. Dowiesz się, jak wybrać odpowiednią mąkę, przygotować idealne ciasto i dodatki do pizzy, a także jak kontrolować wypiek na grillu.

Czytaj więcej

Jakie ryby są idealne do grillowania? Sprawdź!

Ryby przygotowywane na grillu to zupełnie inna bajka, niż te z patelni. Są soczyste i chrupiące. Podawane z dodatkiem ziół i masła smakują wyśmienicie. Żeby grillowanie ryb stało się Twoim weekendowym nawykiem, to musisz wiedzieć, jak się do tego zabrać. Poniżej znajdziesz praktyczne wskazówki!

Czytaj więcej

Karnawałowe dania z grilla - kaczka po azjatycku według Jerzego Sobieniaka

Uwielbiamy świętować, a jest ku temu okazja. Karnawał trwa w najlepsze, czas zaplanować coś dobre i oczywiście z grilla. Mamy dla Was coś specjalnego, kaczkę po azjatycku z warzywami według przepisu Jerzego Sobieniaka.

Czytaj więcej

Świąteczne grillowanie – wyjątkowy czas dla fanów dań z rusztu!

Święta to czas, który spędzamy z bliskimi nam ludźmi: rodziną i przyjaciółmi. Warto zadbać o niepowtarzalną atmosferę podczas tych spotkań, a pomoże nam ją zbudowaćmiędzy innymi wspólne biesiadowanie i spożywanie pysznych, świątecznych dań… z grilla. Tak, tak - proponujemy Wam oprócz tradycyjnych, bożonarodzeniowych dań postawić na stole również oryginalne potrawy z rusztu. Zwłaszcza, że wysokiej klasy grille pozwalają przyrządzać naprawdę niebanalne i pyszne potrawy.

Czytaj więcej

Karnawałowe marchewki w RABie grzybowym

Marchewki wrzucamy do gotującej się wody (wodę możemy z aromatyzować tymiankiem, czosnkiem i grzybami), gotujemy 2 minuty od ponownego zagotowania się wody. Gorące marchewki doprawiamy od razu naszym skomponowanym RABem. Grillujemy w temperaturze 180°C przez 10 minut do mocnego zarumienienia z każdej strony.

Czytaj więcej

Świąteczna kapusta z grilla

Wodę zagotować z grzybami, solą i cukrem, włożyć całą główkę kapusty na 10 minut od ponownego zagotowania się wody. Ciepłą sparzoną kapustę posypujemy obficie z każdej strony naszym ulubionym RABem. Kapustę szczelnie owijamy folią spożywczą na 30 minut, aby kapusta się zaparzyła. Po tym czasie grillujemy całą kapustę w temperaturze 180C przez jakieś 60 minut. Na koniec smarujemy naszym ulubionym sosem.

Czytaj więcej

Świąteczny schab z grilla

Cebule kroimy w pióra, schab zaś nacinamy co 1,5 cm na 3/4 grubości schabu i obficie solimy i pieprzymy wewnątrz kieszonek i po zewnętrznej stronie. Cebule umieszczamy pomiędzy każdym naciętym plastrem schabu wraz z rozmarynem. Schab przekłuwamy tradycyjną metalową szpatułką do szaszłyków. Wiążemy dratwą i tak przygotowanego kładziemy na rozgrzanego do 200°C grilla na 40-45 minut (aż osiągnie wewnątrz temperaturę 65°C).

Czytaj więcej

Świąteczna rolada z łososia

Grzbiet łososia ścinamy do wysokości części brzusznej. Nacinamy nasza rybę co 1 cm w jedna i druga stronę tak aby powstała krateczka. Odkrojoną wcześniej cześć ryby drobno siekamy i dodajemy ulubiony RAB (solidna porcje). Tak powstała pastę wciskamy w naszego łososia dokładnie w nacięcia. Rybę składamy w pół i wiążemy dratwą (potrzebujemy 5 długości ryby). Tak przygotowana rybę obtaczamy w gruboziarnistej soli. Grillujemy na Planchy przez 20 minut po 10 minut z każdej strony w temperaturze 180C.

Czytaj więcej

Karkówka marynowana w kiwi

Karkówkę kroimy w plastry o grubości 2cm, tenderyzujemy dokładnie mięso- ewentualnie rozklepujemy na 0,5cm kotlety w między czasie robimy marynatę: kroimy kiwi, dolewamy wody delikatnie solimy – wszystko miksujemy i zalewamy taką marynatą naszą karkówkę, pozostawiamy na 6h aby mięso skruszało.

Czytaj więcej

Przyprawy na grilla - podkreślaj smak swoich dań w oryginalny sposób!

Przyprawy na grilla oraz sosy i keczupy mają jedno, niebagatelne zadanie: podkreślić różnorodny smak potraw z grilla. I chociaż supermarketowe półki są ich pełne, to warto pokusić się o skorzystanie z produktów marek, które specjalizują się w produktach dedykowanych daniom z grilla. Poniżej przedstawiamy rekomendowane przez nas przyprawy na grilla czterech cenionych marek.

Czytaj więcej

Wołowina na grilla - kompedium wiedzy

Wołowina z grilla jest jedną z najpopularniejszych potraw na całym świecie, a my, Polacy upodobaliśmy ją sobie szczególnie. Warto dowiedzieć się więcej o tym mięsie, żeby wykorzystać jego najlepsze kawałki (takie jak rozbratel czy antrykot) do przygotowania wyjątkowo soczystych i smacznych dań. Podstawą jest oczywiście odpowiednie mięso, bo wołowina z grilla sama w sobie nie wymaga zbyt wielu dodatków.

Czytaj więcej

Schab wieprzowy z grilla

Mięso luzujemy ze wszystkich błon nacieramy obficie solą i mielonym kminem rzymskim całość obkładamy świeżymi gałązkami tymianku i związujemy dratwą. Grillujemy metodą pośrednią (metoda patrz film) w temperaturze 120-150°C przy użyciu wiórek wędzarniczych – wcześniej namoczonych w wodzie, my użyliśmy wiórek o aromacie whiskey ale tak naprawdę wybór pozostawiamy Wam w zależności od upodobań. Dobrze jest skorzystać z termometru analogowego (jeśli takowego nie posiadamy to przybliżony czas wynosi 50 minut, jeśli schab był w temperaturze pokojowej), schab wyciągamy jak osiągnie temperaturę 58°C i zostawiamy do odpoczynku na 5-6 minut – w tym czasie nasz schab dobije do jakiś 62°C.

Czytaj więcej

Rumsztyk wołowy z grilla

Mięso mielimy na średnich oczkach i dzielimy na dwie połowy, jedna wychładzamy w lodówce a drugą zaś przemrażamy w taki sposób aby była możliwość przemielenia jej jeszcze raz w formie zamrożonej – czyli np. wkładamy do torby foliowej i spłaszczamy na kształt dużego płaskiego kotleta, dzięki temu mięso się szybciej zamrozi. Zmieloną ponownie połówkę przemrożonego mięsa łączymy z mięsem pozostawionym w lodówce, wyrabiamy przez 5 minut – nie dłużej ponieważ mięso będzie twarde.

Czytaj więcej

Przepis na ciasto do pizzy z grilla

Podgrzewamy wodę do temperatury takiej aby swobodnie można było włożyć palec, dodajemy drożdże i cukier i zasypujemy z góry mąką (łyżka stołowa powinna wystarczyć) aby powstał mączny kożuch. Całość odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, resztę mąki przesiewamy do dużej miski, odsypujemy 1/3 do drugiej miski a do pozostałej mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn – gdy powstanie lepka kleista zawiesina dodajemy oliwę i mieszając po 2 minutach dodajemy wcześniej odsypaną resztę mąki, całość wyrabiamy aż stanie się elastyczne i gładkie (lekko może lepić się do ręki). Ciasto zostawiam do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość wtedy przerabiamy je ponownie 1-2 minuty i odstawiamy na 20 min. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części i wykręcamy kulki, wkładamy do lodówki pod przykryciem na 8-12 godzin. Tak przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby złapało temperaturę. Formujemy placki i dodajemy wg uznania wszelkie dodatki – pieczemy w temperaturze 300°.

Czytaj więcej

Boczek z grilla ze skórą

Żeby skóra na boczku nabrała chrupkości musimy wcześniej przygotować nasze mięso, skórę nakuwamy dość gęsto nożem i układamy na grubej warstwie gruboziarnistej soli – tak przygotowane mięso pozostawimy w lodówce na 24h. Boczek czyścimy z nadmiaru soli i układamy na rozgrzanym grillu do 120-150° skórą do góry i grillujemy przez 3h. Po tym czasie przekręcamy nasz boczek skórą do dołu najlepiej to robić na Planchy, która spowoduje że nasza skóra zrobi się równomiernie przypieczona na złocisty kolor. Boczek odkładamy na 5 minut żeby odpoczął – skóra po tym czasie zrobi się jeszcze bardziej chrupka.

Czytaj więcej

Warsztaty z grillowania pizzy z Jurkiem Sobieniakiem - 01.10.2022

1 października w salonie Grill i Ogród przy ul. Modlińskiej 272 w Warszawie odbyły się warsztaty z grillowania pizzy z Jurkiem Sobieniakiem! Oto krótka relacja zdjęciowa tego, co działo się u nas w tym dniu. Było smacznie! Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przybycie i zapraszamy na kolejne wyprzedaże w naszych salonach. Zachęcamy do śledzenia naszych social mediów, gdzie Jurek podrzuca kulinarne tipy i w pasjonujący sposób opowiada o sztuce grillowania. A jeśli nie wiecie, jaki grill będzie idealny dla Was, Jurek Wam też podpowie. ;) W naszych sklepach znajdziecie wszystko, co potrzeba, łącznie z fachową wiedzą i przede wszystkim z miłością do grillowania!

Czytaj więcej

Duszona wątróbka z grilla

Wątróbkę marynujemy w sosie sojowym przez 12 h i zabieramy się za jej przyrządzanie. My użyliśmy akcesoriów marki Weber w postaci DOUTCH OWEN, ale wy możecie spokojnie skorzystać z jakiegokolwiek naczynia z pokrywką do grilla. Marchewkę kroimy w duże talarki, zaś szalotkę w dość duże „piórka”, czosnek (główka) przekrajamy na pół. Do naczynia wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych, później dodajemy odsączoną wątróbkę i wino z tymiankiem. Całość dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków wątróbki.

Czytaj więcej

Szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym

Boczek kroimy w dużą kostkę, dodajemy sól, przyprawy, papryczkę, sok z jednej cytryny, na koniec obieramy i kroimy w drobną kostkę kiwi - całość mieszamy i pozostawiamy na 12 h. Bezpośrednio przed grillowaniem namaczamy patyczki w wodzie i nadziewamy na nie luźno kawałki boczku. Całość grillujemy metodą bezpośrednią, w wysokiej temperaturze (270°-300°) przez około 8 minut, przewracając co 2 minuty. Gotowe szaszłyki przekładamy do odpoczynku na wyższą półkę na około 5 minut, zmniejszając temperaturę do minimum.

Czytaj więcej

Zakochaj się w grillowaniu! Najsmaczniejsze przepisy na grilla autorstwa Jurka Sobieniaka.

Jeśli szukasz pomysłów na niebanalne przepisy na grilla, proponujemy skorzystać z doświadczenia prawdziwego grill mastera - Jurka Sobieniaka, który od wielu lat zajmuje się przyrządzaniem potraw na grillu. A na pierwszy ogień idą duszona wątróbka i szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym! Będzie wyjątkowo smacznie, o czym przekonacie się oglądając nasze filmy na kanale YouTube, korzystając z poniższych przepisów naszego Mistrza! ;) Miłego oglądania i smacznego!

Czytaj więcej

Święto zakochanych w grillowaniu! Cóż to był za dzień!

Jurek Sobieniak wraz z Krzysztofem Kopcińskim stanęli na wysokości zadania by Państwu serwować wykwintne dania. Cieszymy się, że mogliśmy Państwu pokazać lepsza stronę grillowania. Jurek nie dość, że operował trzema grillami, to jeszcze udzielał Państwu odpowiedzi na czasami trudne wręcz pytania.

Czytaj więcej