Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacje

Rumsztyk wołowy z grilla

Gotuj z Jurkiem Sobieniakiem

SKŁADNIKI

Karkówka wołowa – 2kg (przetłuszczona) jeżeli jest za chuda to połączyć pół na pół z 1 kg rosbratla
Cebula szalotka – 2 - 3szt.
Cukier – łyżeczka
Sól – świeżo mielona
Pieprz – świeżo mielony
Olej rzepakowy – 2 łyżki stołowe

PRZYGOTOWANIE MIĘSA

Mięso mielimy na średnich oczkach i dzielimy na dwie połowy, jedna wychładzamy w lodówce a drugą zaś przemrażamy w taki sposób aby była możliwość przemielenia jej jeszcze raz w formie zamrożonej – czyli np. wkładamy do torby foliowej i spłaszczamy na kształt dużego płaskiego kotleta, dzięki temu mięso się szybciej zamrozi. Zmieloną ponownie połówkę przemrożonego mięsa łączymy z mięsem pozostawionym w lodówce, wyrabiamy przez 5 minut – nie dłużej ponieważ mięso będzie twarde. Z uzyskanej jednolitej masy formujemy 200gr kulki i każdą z nich układamy na papierze pergaminowym i przykrywamy drugim papierem przez który spłaszczamy kulkę do uzyskania burgera o grubości 1cm. 

PRZYGOTOWANIE

Szalotkę kroimy w piórka i grillujemy na Planchy w temperaturze 240°C z dodatkiem oleju, świeżo mielonej soli i pieprzu - przez pierwsze 2-3 minuty nie ruszając, następnie mieszamy co 30sek i po kolejnych 2 minutach posypujemy delikatnie cukrem, mieszamy tak żeby cukier się rozpuścił a cebulka skarmelizowała. Mięso smażymy 8 minut w temperaturze 250-280° przewracając co dwie minuty.