Jesień - idealna pora na grilla!
Zakochaj się w jesiennym grillowaniu!
Uroki grillowania jesienią
Grillowanie dawno przestało być jedynie sezonową atrakcją, a amatorzy potraw z rusztu są zgodni: koniec lata nie oznacza pożegnania z soczystymi żeberkami, idealnie wysmażonymi stekami czy chrupiącymi skrzydełkami kurczaka. Co więcej, jesień obdarowuje nas takimi wyjątkowymi skarbami, jak dynie czy grzyby, które przygotowane na grillu nie mają sobie równych. Sprawdźmy, za co można pokochać grillowanie jesienią.
Grillowanie jesienią na poprawę nastroju
Niższe temperatury to nie powód, żeby zrezygnować z biesiadowania z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie, zwłaszcza w słoneczne dni. Wystarczy zgromadzić się przy stole, przygotować na grillu ulubione dania, a potem czerpać przyjemność ze wspólnego ucztowania. Różnokolorowe liście, jakie można zobaczyć tylko jesienią, to dodatkowy urok grillowania o tej porze roku.
Grillowanie jesienią rozgrzewa ciało, pobudza apetyt
Zanim wynaleziono grilla grzaliśmy się przy ognisku oraz piekliśmy na nim kiełbaski i ziemniaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić to nadal, ale… No właśnie, intensywny, gryzący w oczy dym z ogniska, którego woń osadza się na ubraniach to nie jest coś, o czym myślimy z przyjemnością. Nic takiego nie spotka Cię ze strony gazowego czy elektrycznego grilla ogrodowego. Przeciwnie, będziesz się mógł ogrzać w jego cieple, a aromatyczne zapachy, wydobywające się z przygotowywanych na nim potraw pobudzą apetyt i wprawią w doskonały nastrój. Grillowanie jesienią ma swoje niewątpliwe smaczki….
Grillowanie jesienią - dynie, grzyby, jabłka…
Przyjęło się uważać, że to wiosna i lato obfitują w warzywa i owoce, ale to nie do końca prawda. Jesień też ma nam wiele do zaoferowania. Na szczególną uwagę zasługuje oczywiście najbardziej popularna dynia, ale przy obecnych, szerokich możliwościach, jakie oferują grille, na ruszt można wrzucić również inne plony z sadów i pól: jabłka, śliwki, gruszki, buraki, ziemniaki, a także zebrane w lesie grzyby. Sos z borowików czy podgrzybków, który można przyrządzić na bocznym palniku, podczas, gdy mięso piecze się na głównym ruszcie to znak firmowy jesieni. Tylko świeżo zebrane i uduszone grzyby mają ten niepowtarzalny i wyjątkowy smak.
Grillowanie jesienią metodą na większego głoda ;)
Nie od dziś wiadomo, że im zimniej, tym bardziej organizm domaga się ciepłych, sycących, tłustszych potraw. Instynktownie i z większą ochotą sięgamy wtedy po wszelkiego rodzaju mięso. Żeberka, karkówka, steki, kurczaki, kaczki przyrządzane na różne sposoby i podawane z gęstymi, gorącymi sosami wspaniale doskonale zaspokajają głód, a błogie uczucie sytości utrzymuje się jeszcze przez długi czas. A jeśli uraczymy się przy tym lampką grzańca lub grzanym piwem to błogość stanie się jeszcze większa. Takie rzeczy tylko podczas grillowania jesienią!
Grillowanie jesienią - wielofunkcyjne palenisko
Żeby grillowanie jesienią było jeszcze bardziej przyjemne warto zaopatrzyć się w wielofunkcyjne palenisko ogrodowe. Można je wykorzystywać jako źródło ciepła lub stylowe oświetlenie. W połączeniu z kociołkiem węgierskim lub myśliwskim będzie doskonałą alternatywą dla grilla, zaś w połączeniu z rusztem na trójnogu może służyć jako mały, poręczny grill ogrodowy.
Coś nam mówi, że nawet, jeśli do tej pory nie byłeś szczególnym entuzjastą grillowania jesienią, to właśnie się to zmieniło. Teraz trzeba tylko wybrać odpowiedniego grilla – sprawdź naszą ofertę.
Bądź na bieżąco