Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacje

Boczek z grilla ze skórą

Gotuj z Jurkiem Sobieniakiem

PRZEPIS według Jurka Sobieniaka! Boczek z grilla ze skórą!

SKŁADNIKI

Boczek – 2kg

Sól gruboziarnista – 1kg

PRZYGOTOWANIE

Żeby skóra na boczku nabrała chrupkości musimy wcześniej przygotować nasze mięso, skórę nakuwamy dość gęsto nożem i układamy na grubej warstwie gruboziarnistej soli – tak przygotowane mięso pozostawimy w lodówce na 24h. Boczek czyścimy z nadmiaru soli i układamy na rozgrzanym grillu do 120-150° skórą do góry i grillujemy przez 3h. Po tym czasie przekręcamy nasz boczek skórą do dołu najlepiej to robić na Planchy, która spowoduje że nasza skóra zrobi się równomiernie przypieczona na złocisty kolor. Boczek odkładamy na 5 minut żeby odpoczął – skóra po tym czasie zrobi się jeszcze bardziej chrupka.

Więcej przepisów na naszym kanale YouTube!