Boczek z grilla ze skórą
PRZEPIS według Jurka Sobieniaka! Boczek z grilla ze skórą!
SKŁADNIKI
Boczek – 2kg
Sól gruboziarnista – 1kg
PRZYGOTOWANIE
Żeby skóra na boczku nabrała chrupkości musimy wcześniej przygotować nasze mięso, skórę nakuwamy dość gęsto nożem i układamy na grubej warstwie gruboziarnistej soli – tak przygotowane mięso pozostawimy w lodówce na 24h. Boczek czyścimy z nadmiaru soli i układamy na rozgrzanym grillu do 120-150° skórą do góry i grillujemy przez 3h. Po tym czasie przekręcamy nasz boczek skórą do dołu najlepiej to robić na Planchy, która spowoduje że nasza skóra zrobi się równomiernie przypieczona na złocisty kolor. Boczek odkładamy na 5 minut żeby odpoczął – skóra po tym czasie zrobi się jeszcze bardziej chrupka.
Bądź na bieżąco