Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacje

Szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym

Gotuj z Jurkiem Sobieniakiem

szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym

SKŁADNIKI

Boczek – 2 kg

Kiwi– 1 szt.

Cytryna – 1 szt.

Sól gruboziarnista – 2 łyżki

Papryczki pepperoni – 1 łyżeczka

Koper włoski – 1 łyżeczka

Czosnek granulowany – 1 łyżeczka

Kmin rzymski – łyżeczka

Papryka wędzona – 1 łyżka

Dodatkowo: drewniane patyczki do nadziewania szaszłyków, które należy zmoczyć przed nadziewaniem (w ten sposób zapobiegniemy spaleniu się drewna)

PRZYGOTOWANIE

Boczek kroimy w dużą kostkę, dodajemy sól, przyprawy, papryczkę, sok z jednej cytryny, na koniec obieramy i kroimy w drobną kostkę kiwi - całość mieszamy i pozostawiamy na 12 h. Bezpośrednio przed grillowaniem namaczamy patyczki w wodzie i nadziewamy na nie luźno kawałki boczku. Całość grillujemy metodą bezpośrednią, w wysokiej temperaturze (270°-300°) przez około 8 minut, przewracając co 2 minuty. Gotowe szaszłyki przekładamy do odpoczynku na wyższą półkę na około 5 minut, zmniejszając temperaturę do minimum.

Sprzęt i akcesoria wykorzystane do przygotowania dania:

GRILL:

Grill gazowy Spirit E-315 GBS

AKCESORIA DO GRILLOWANIA:

Deska do krojenia Weber

Bambusowe szpadki do szaszłyków - 25szt.

Zestaw akcesoriów trzyczęściowy - linia Better Weber

Rękawice Premium do grilla L/XL Weber

SPRAWDŹ PRZEPIS NA NASZYM KANALE YouTube!