Szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym
SKŁADNIKI
Boczek – 2 kg
Kiwi– 1 szt.
Cytryna – 1 szt.
Sól gruboziarnista – 2 łyżki
Papryczki pepperoni – 1 łyżeczka
Koper włoski – 1 łyżeczka
Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
Kmin rzymski – łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżka
Dodatkowo: drewniane patyczki do nadziewania szaszłyków, które należy zmoczyć przed nadziewaniem (w ten sposób zapobiegniemy spaleniu się drewna)
PRZYGOTOWANIE
Boczek kroimy w dużą kostkę, dodajemy sól, przyprawy, papryczkę, sok z jednej cytryny, na koniec obieramy i kroimy w drobną kostkę kiwi - całość mieszamy i pozostawiamy na 12 h. Bezpośrednio przed grillowaniem namaczamy patyczki w wodzie i nadziewamy na nie luźno kawałki boczku. Całość grillujemy metodą bezpośrednią, w wysokiej temperaturze (270°-300°) przez około 8 minut, przewracając co 2 minuty. Gotowe szaszłyki przekładamy do odpoczynku na wyższą półkę na około 5 minut, zmniejszając temperaturę do minimum.
Sprzęt i akcesoria wykorzystane do przygotowania dania:
GRILL:
AKCESORIA DO GRILLOWANIA:
Bambusowe szpadki do szaszłyków - 25szt.
Zestaw akcesoriów trzyczęściowy - linia Better Weber
Rękawice Premium do grilla L/XL Weber
SPRAWDŹ PRZEPIS NA NASZYM KANALE YouTube!
Bądź na bieżąco