Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacje

Świąteczne grillowanie – wyjątkowy czas dla fanów dań z rusztu!

Gotuj z Jurkiem Sobieniakiem

Święta to czas, który spędzamy z bliskimi nam ludźmi: rodziną i przyjaciółmi. Warto zadbać o niepowtarzalną atmosferę podczas tych spotkań, a pomoże nam ją zbudowaćmiędzy innymi wspólne biesiadowanie i spożywanie pysznych, świątecznych dań… z grilla. Tak, tak - proponujemy Wam oprócz tradycyjnych, bożonarodzeniowych dań postawić na stole również oryginalne potrawy z rusztu. Zwłaszcza, że wysokiej klasy grille pozwalają przyrządzać naprawdę niebanalne i pyszne potrawy.

 

 

Świąteczne grillowanie - kapusta z grilla zamiast klasycznego bigosu

 

Czy można sobie wyobrazić święta bez bigosu w roli głównej? Nie trzeba od razu stosować tak radykalnych rozwiązań. Wystarczy dodać do tej tradycyjnej potrawy alternatywę w postaci pysznej kapusty z grilla. Kapusta gołąbkowa i garść suszonych grzybów to dwa najważniejsze składniki tego oryginalnego, świątecznego dania. Sprawdź dokładny przepis na grillowanie tego warzywa. Grillowanie kapusty zajmuje około 60 minut, ale w tym czasie można przygotowywać inne potrawy, na przykład te, opisane poniżej.

 

 

świąteczna kapusta 

 

 

SPRAWDŻ PRZEPIS

 

 

Świąteczne grillowanie - alternatywa dla karpia

 

Świetną alternatywą dla karpia, który ma wiele ości i przez to nie każdy w nim gustuje, jest łosoś. Możemy przyrządzić z niego na przykład świąteczną soczystą roladę. Jest to oryginalne, a za razem bardzo proste do przyrządzenia danie. Podstawą jest oczywiście mięso łososia, najlepiej filet, do którego dodajemy następnie przyprawy. Polecamy grillowanie ryby na planchy. Warto zaopatrzyć się w to akcesorium do grillowania, ponieważ przyda się ono do przygotowywania wielu smakowitych potraw przez cały rok. Zobacz dokładny przepis na grillowanie rolady z łososia.

 

 

 filet z łososia

 

 

SPRAWDŹ PRZEPIS

 

 

 

Świąteczne grillowanie - soczysty schab z rusztu

 

Kolejną potrawą z rusztu, którą polecamy to świąteczny schab z grilla. Do jego przygotowania potrzebujesz około 1,5 kg schabu, najlepiej środkowo-odkarkowego, kilka szalotek i przyprawy (oraz dratwę!). Pomocna w przyrządzaniu mięsa do grillowania będzie metalowa szpatułka do szaszłyków, która ułatwia przekłuwanie schabu (i oczywiście innych mięs). Tak przygotowane mięso wiążemy dratwą i kładziemy na rozgrzanego do 200°C grilla na 40-45 minut. Zajrzyj tutaj po dokładny przepis na grillowanie świątecznego schabu.

 

 

schab z grilla 

 

 

 

SPRAWDŹ PRZEPIS

 

 

Zimowe grillowanie dania z rusztu nie tylko na święta!

 

Grillowanie można oczywiście uskuteczniać nie tylko w święta, ale przez całą zimę. Spotkania z rodziną i przyjaciółmi, kiedy wieczory są długie i mroźne, zdecydowanie poprawiają nastrój. Trzeba tylko oczywiście zadbać o stół pełen gorących, aromatycznych dań mięsnych oraz z warzyw.

 

Wysokiej klasy grille posiadają wszystko, co niezbędne do przygotowania potraw dla wielu gości, w tym między innymi:

- systemy palników o ogromnej mocy,

- stalowe ruszty, zapewniające odpowiednio dopasowaną do potrawy temperaturę pieczenia, rożna obrotowe doskonale opiekające potrawy,

- precyzyjne termometry pozwalające niezwykle dokładnie mierzyć temperaturę wewnątrz dania.

To oczywiście tylko niektóre z funkcji. Grillowanie na urządzeniach marek takich jak Weber, Broil King, Napoleon, Outdoorchef czy Campingaz to czysta przyjemność.

 

 

Jeśli planujesz kontynuować grillowanie po świętach i robić to przez całą zimę, zaglądaj na stronę z naszymi przepisami, żeby wciąż zaskakiwać swoich gości.