Karkówka marynowana w kiwi
SKŁADNIKI:
Karkówka wieprzowa – 1kg
Kiwi – 1szt.
Woda – 500ml
Sól gruboziarnista – 30g
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 2cm, tenderyzujemy dokładnie mięso- ewentualnie rozklepujemy na 0,5cm kotlety w między czasie robimy marynatę: kroimy kiwi, dolewamy wody delikatnie solimy – wszystko miksujemy i zalewamy taką marynatą naszą karkówkę, pozostawiamy na 6h aby mięso skruszało.
Umarynowaną karkówkę wycieramy z naszej zalewy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi ziołami np. tymiankiem. Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu w temperaturze 250-300° na rumiany kolor – nie dłużej niż 9 minut.
Bądź na bieżąco