Przepis na ciasto do pizzy z grilla
PRZEPIS według Jurka Sobieniaka na ciasto - pizza romana!
SKŁADNIKI
Mąka pszenna - 750 g (włoska 00 w 260-300 (pz3))
Woda - 400-420 ml
Drożdże świeże - 10 g
Sól – 1 łyżeczka (płaska)
Cukier – 1 łyżeczka
Oliwa – 1/3 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Podgrzewamy wodę do temperatury takiej aby swobodnie można było włożyć palec, dodajemy drożdże i cukier i zasypujemy z góry mąką (łyżka stołowa powinna wystarczyć) aby powstał mączny kożuch. Całość odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, resztę mąki przesiewamy do dużej miski, odsypujemy 1/3 do drugiej miski a do pozostałej mąki dodajemy sól i pracujący rozczyn – gdy powstanie lepka kleista zawiesina dodajemy oliwę i mieszając po 2 minutach dodajemy wcześniej odsypaną resztę mąki, całość wyrabiamy aż stanie się elastyczne i gładkie (lekko może lepić się do ręki). Ciasto zostawiam do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość wtedy przerabiamy je ponownie 1-2 minuty i odstawiamy na 20 min. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części i wykręcamy kulki, wkładamy do lodówki pod przykryciem na 8-12 godzin. Tak przygotowane ciasto wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej tak aby złapało temperaturę. Formujemy placki i dodajemy wg uznania wszelkie dodatki – pieczemy w temperaturze 300°.
Więcej przepisów na naszym kanale YouTube!
Bądź na bieżąco