Schab wieprzowy z grilla
SKŁADNIKI:
Schab wieprzowy – 1,5kg
Kmin rzymski – 1 łyżeczka
Tymianek doniczkowy - 1/3 doniczki
Sól - świeżo mielona
Dodatkowo: dratwa do związania naszego schabu
PRZYGOTOWANIE:
Mięso luzujemy ze wszystkich błon nacieramy obficie solą i mielonym kminem rzymskim całość obkładamy świeżymi gałązkami tymianku i związujemy dratwą.
Grillujemy metodą pośrednią (metoda patrz film) w temperaturze 120-150°C przy użyciu wiórek wędzarniczych – wcześniej namoczonych w wodzie, my użyliśmy wiórek o aromacie whiskey ale tak naprawdę wybór pozostawiamy Wam w zależności od upodobań.
Dobrze jest skorzystać z termometru analogowego (jeśli takowego nie posiadamy to przybliżony czas wynosi 50 minut, jeśli schab był w temperaturze pokojowej,schab wyciągamy jak osiągnie temperaturę 58°C i zostawiamy do odpoczynku na 5-6 minut – w tym czasie nasz schab dobije do jakiś 62°C.
Bądź na bieżąco