Zakochaj się w grillowaniu! Najsmaczniejsze przepisy na grilla autorstwa Jurka Sobieniaka.
Jeśli szukasz pomysłów na niebanalne przepisy na grilla, proponujemy skorzystać z doświadczenia prawdziwego grill mastera - Jurka Sobieniaka, który od wielu lat zajmuje się przyrządzaniem potraw na grillu.
Jurka możesz znać między innymi z programów „Zgrillowani” oraz „M jak mięso” emitowanych na antenie Kuchnia Plus. Jurek Sobieniak prowadzi bistro Sypka Mąka, Sypka Mąka i Masło i restauracji Baraban, przygotowuje menu również dla innych restauratorów, napisał także wiele książek kulinarnych.Jurek chętnie dzieli się swoją pasją, dlatego warto zasubskrybować nasz kanał na YouTube. Będą się na nim pojawiać jego autorskie przepisy na oryginalne dania z grilla. Zaskoczymy Was nie raz, ile ciekawych i smacznych dań można wyczarować w grillowej kuchni!
A na pierwszy ogień idą duszona wątróbka i szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym! Będzie wyjątkowo smacznie, o czym przekonacie się oglądając nasze filmy na kanale YouTube, korzystając z poniższych przepisów naszego Mistrza! ;) Miłego oglądania i smacznego!
Duszona wątróbka z grilla
SKŁADNIKI:
Wątróbka z indyka – 1 kg
Olej rzepakowy (nierafinowany) – 50 ml
Sos sojowy – 100 ml
Czosnek – główka
Tymianek doniczkowy (polecamy „Baziółkę”) – pół doniczki
Wino białe półwytrawne – 250 ml
Marchewka – 3 szt.
Cebula szalotka – 4-5 szt.
Pasta paprykowa – ½ tubki (ewentualnie można zastąpić koncentratem pomidorowym)
PRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę marynujemy w sosie sojowym przez 12 h i zabieramy się za jej przyrządzanie. My użyliśmy akcesoriów marki Weber w postaci DOUTCH OWEN, ale wy możecie spokojnie skorzystać z jakiegokolwiek naczynia z pokrywką do grilla.
Marchewkę kroimy w duże talarki, zaś szalotkę w dość duże „piórka”, czosnek (główka) przekrajamy na pół. Do naczynia wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych, później dodajemy odsączoną wątróbkę i wino z tymiankiem. Całość dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków wątróbki.
Sprzęt i akcesoria, z jakich korzystaliśmy:
Grill węglowy Master-Touch GBS SE E-5750 57cm, Czarny
Żeliwny kociołek Dutch Oven Duo GBS z pokrywką/patelnią
Zestaw akcesoriów dwuczęściowy - linia Better Weber
Rękawice Premium do grilla L/XL Weber
Szaszłyki z boczku z sosem tuńczykowym
SKŁADNIKI:
Boczek – 2 kg
Kiwi – 1szt.
Cytryna – 1szt.
Sól gruboziarnista – 2 łyżki
Papryczki pepperoni – 1 łyżeczka
Koper włoski – 1 łyżeczka
Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
Kmin rzymski – łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżka
Dodatkowo: drewniane patyczki do nadziewania szaszłyków, które należy zmoczyć przed nadziewaniem (w ten sposób zapobiegniemy spaleniu się drewna)
PRZYGOTOWANIE:
Boczek kroimy w dużą kostkę, dodajemy sól, przyprawy, papryczkę, sok z jednej cytryny, na koniec obieramy i kroimy w drobną kostkę kiwi - całość mieszamy i pozostawiamy na 12 h.
Bezpośrednio przed grillowaniem namaczamy patyczki w wodzie i nadziewamy na nie luźno kawałki boczku. Całość grillujemy metodą bezpośrednią, w wysokiej temperaturze (270°-300°) przez około 8 minut, przewracając co 2 minuty.Gotowe szaszłyki przekładamy do odpoczynku na wyższą półkę na około 5 minut, zmniejszając temperaturę do minimum.
Sprzęt i akcesoria, z jakich korzystaliśmy:
Bambusowe szpadki do szaszłyków - 25szt.
Zestaw akcesoriów trzyczęściowy - linia Better Weber
Rękawice Premium do grilla L/XL Weber
Jurek Sobieniak potrafi przygotować wspaniałe, niepowtarzalne dania, które uwodzą smakiem i aromatem. Możesz pomyśleć sobie: no tak, ale on się na tym zna, w końcu ma bogate doświadczenie. To oczywiście prawda, ale dobra wiadomość jest taka, że z pomocą odpowiedniego grilla i akcesoriów Ty też możesz stać się grill masterem.
Zapoznaj się z naszą ofertą, a najlepiej odwiedź jeden z naszych salonów, gdzie pracownicy pomogą Ci wybrać zarówno odpowiedniego grilla (jeśli jeszcze takiego nie masz) i/lub akcesoria, dzięki którym przyrządzisz nawet najbardziej wyszukane dania.
Więcej przepisów już wkrótce na naszym kanale YouTube!
Subskrybuj już teraz:
Bądź na bieżąco