Kategorie

Najczęściej kupowane

Informacje

Duszona wątróbka z grilla

Gotuj z Jurkiem Sobieniakiem

Duszona wątróbka z grilla

SKŁADNIKI

Wątróbka z indyka – 1 kg

Olej rzepakowy (nierafinowany) – 50 ml

Sos sojowy – 100 ml

Czosnek – główka

Tymianek doniczkowy (polecamy „Baziółkę”) – pół doniczki

Wino białe półwytrawne – 250 ml

Marchewka – 3 szt.

Cebula szalotka – 4-5 szt.

Pasta paprykowa – ½ tubki (ewentualnie można zastąpić koncentratem pomidorowym)

PRZYGOTOWANIE

Wątróbkę marynujemy w sosie sojowym przez 12 h i zabieramy się za jej przyrządzanie. My użyliśmy akcesoriów marki Weber w postaci DOUTCH OWEN, ale wy możecie spokojnie skorzystać z jakiegokolwiek naczynia z pokrywką do grilla. Marchewkę kroimy w duże talarki, zaś szalotkę w dość duże „piórka”, czosnek (główka) przekrajamy na pół. Do naczynia wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych, później dodajemy odsączoną wątróbkę i wino z tymiankiem. Całość dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków wątróbki.

Sprzęt i akcesoria wykorzystane do przygotowania dania:

GRILL:

Grill węglowy Master-Touch GBS SE E-5750 57cm

AKCESORIA DO GRILLOWANIA:

Żeliwny kociołek Dutch Oven Duo GBS z pokrywką/patelnią

Zestaw akcesoriów dwuczęściowy - linia Better Weber

Brykiet Weber 8 kg

Rękawice Premium do grilla L/XL Weber

Deska do krojenia Weber

SPRAWDŹ PRZEPIS NA NASZYM KANALE YouTube!