Duszona wątróbka z grilla
SKŁADNIKI
Wątróbka z indyka – 1 kg
Olej rzepakowy (nierafinowany) – 50 ml
Sos sojowy – 100 ml
Czosnek – główka
Tymianek doniczkowy (polecamy „Baziółkę”) – pół doniczki
Wino białe półwytrawne – 250 ml
Marchewka – 3 szt.
Cebula szalotka – 4-5 szt.
Pasta paprykowa – ½ tubki (ewentualnie można zastąpić koncentratem pomidorowym)
PRZYGOTOWANIE
Wątróbkę marynujemy w sosie sojowym przez 12 h i zabieramy się za jej przyrządzanie. My użyliśmy akcesoriów marki Weber w postaci DOUTCH OWEN, ale wy możecie spokojnie skorzystać z jakiegokolwiek naczynia z pokrywką do grilla. Marchewkę kroimy w duże talarki, zaś szalotkę w dość duże „piórka”, czosnek (główka) przekrajamy na pół. Do naczynia wrzucamy po kolei warzywa zaczynając od najtwardszych, później dodajemy odsączoną wątróbkę i wino z tymiankiem. Całość dusimy pod przykryciem przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kawałków wątróbki.
Sprzęt i akcesoria wykorzystane do przygotowania dania:
GRILL:
Grill węglowy Master-Touch GBS SE E-5750 57cm
AKCESORIA DO GRILLOWANIA:
Żeliwny kociołek Dutch Oven Duo GBS z pokrywką/patelnią
Zestaw akcesoriów dwuczęściowy - linia Better Weber
Rękawice Premium do grilla L/XL Weber
SPRAWDŹ PRZEPIS NA NASZYM KANALE YouTube!
Bądź na bieżąco