Party grillowe zimą – jak grillować przy niskich temperaturach?
Zima to nie powód, żeby zrezygnować z soczystych steków, pieczeni z rusztu, grillowanych skrzydełek, aromatycznych, esencjonalnych warzyw… Jak sprawić, żeby grillowanie zimą było również przyjemne i smaczne? Wystarczy zadbać o kilka spraw.
Grillowanie zimą w gorącej i nastrojowej atmosferze
Niskie temperatury mogą nieco osłabiać zapał do organizowania przyjęć na świeżym powietrzu, alewystarczy kilka gadżetów, żeby zimowe grill partysprawiały przyjemność nam i naszym gościom. Po pierwsze - ogrzewacze ogrodowe i promienniki. Ogrzewacze nie tylko dają solidną dawkę ciepła, ale też tworzą niepowtarzalny klimat podczas wieczornego grillowania zimą. Przebywanie w ich pobliżu sprawi, że wiatr czy mróz nie będą stanowiły przeszkody w biesiadowaniu, a jeśli w menu znajdzie się jakiś rozgrzewający napój to niesprzyjająca pogoda może pójść całkiem w zapomnienie. Z kolei wiszący promiennik grzewczy wydziela przytłumione nastrojowe światło, więc sprawdzi się podczas nieco bardziej kameralnego party, albo wieczoru przy grillu we dwoje.
Grillowanie zimą - profesjonalne rękawice to podstawa
Grillowanie zimą nie musi wiązać się z marznącymi dłońmi, wystarczy podczas przyrządzania dań na ruszcie korzystać ze specjalnych rękawic do grilla. Polecamy rękawice szwajcarskiej firmy OUTDOORCHEF, uszyte z wysokiej jakości skóry i wyposażone dodatkowo w ocieplającą wkładkę polarową. Są bardzo miękkie, wygodne, a długi mankiet chroni przedramię przed gorącem.
Podczas grillowania zimą liczy się pewny chwyt, a ten znacznie ułatwi rękawica z silikonową powłoką. Rękawica wykonana jest z mieszanki bawełny i poliestru i zapewnia ochronę nawet przed wyjątkowo wysokimi temperaturami (do 250 stopni).
OUTDOORCHEF Rękawice do grilla i kominka skórzane
Grillowanie zimą - kontroluj temperaturę potraw na mrozie
Grillowanie zimą bez profesjonalnego termometru to nienajlepszy pomysł. ....\'
Podczas niskich temperatur trudniej jest zadbać o odpowiednio długi czas grillowania i idealne wypieczenie mięsa oraz innych potraw. Oczywiście, trzeba przede wszystkimporządnie rozgrzać ruszt (zalecana temperatura to około 250 stopni Celsjusza). Pokrywy markowych grilli zazwyczaj wyposażone są w termometr, który umożliwia kontrolę temperatury podczas grillowania, ale warto mieć też osobne urządzenie do błyskawicznego mierzenia temperatury potrawy. Taki termometr podaje informacje o gotowości posiłku i zapobiega zarówno niedostatecznemu upieczeniu jak i przypaleniu dania.
Do grillowania zimą rekomendujemy termometr OUTDOORCHEF GOURMET CHECK, który posiada czytelny i przejrzysty interfejs. Wyposażony w dwa czujniki mierzy zarówno temperaturę powietrza jaki i temperaturę potraw. Dzięki zintegrowanemu stoperowi i funkcji alarmu, urządzenie powiadomi Cię kiedy soczysty stek będzie idealnie wypieczony.
OUTDOORCHEF Termometr do grilla GOURMET CHECK
Grillowanie zimą to niewątpliwe urozmaicenie długich, mroźnych wieczorów. Wystarczy zadbać o ciepłą atmosferę podczas przyjęcia, odpowiednią temperaturę dań i zimowe grill party staną się obowiązkowym punktem programu każdej zimy.
Bądź na bieżąco